Barion Pixel

Így szárítsd le Te is hortenzia virágaidat

Eljött a várva várt pillanat, amikor is, megosztom veletek, hogy hogyan szárítsátok le Ti is otthon, hortenzia virágotokat!

Az egyik, leginkább bevált módszer, amikor vízzel dolgozunk. Tudom, ez elsőre furcsának tűnhet „víz-szárítás” együtt, de higgyétek el, hogy segít abban, hogy a hortenziavirágok megőrizzék eredeti színüket és a szokásosnál hosszabb ideig eltarthatók legyenek.

Sokan kérdeztétek, hogy mikor kell lemetszeni a virágfejeket, erre a válasz pedig, hogy ideális ideje a szezon vége felé van, augusztus és október között, amikor a nagyobb szirmok, amelyek valójában sziromszerű csészelevelek, épp elkezdenek hervadni vagy színt váltani.

A vízben történő szárítás elősegíti, hogy a hortenziavirág megtartsa a színét a szárítás során.

A színüket és az alakjukat is szépen meg fogják őrizni. Ezzel a módszerrel még a szárak is erősebbek, merevebbek lesznek.

NÉZZÜK LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE

Első lépésként, vágjuk le a virágokat a bokorról, 30-40 cm hosszú szárral együtt metsszük le. Ezután távolítsuk el a szárakról a leveleket.

Állítsuk a frissen levágott virágokat egy friss vízzel megtöltött vázába. Ügyeljünk arra, hogy a szárak legalább félig a vízben álljanak. A vázát egy hűvös, közvetlen napsütéstől mentes helyre tegyük.

A vízre ne töltsünk rá, hagyjuk, hogy a vázából lassacskán elpárologjon. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a hortenzia természetes úton szépen megszáradjon, ahelyett, hogy egyszerűen kiszáradna. Mire a víz teljesen elpárolog, a hortenziának száraz, papírszerű tapintása lesz.

a másik szárítási módszer…

a fejjel lefelé lógatva szárítás

Mivel egyébként is nagyfejű virágokról beszélünk, ne kössetek csokrot, inkább szálanként fűzzétek fel valahova.

A levegőn szárított hortenziák általában azért törékenyebbek, mint a vizes módszerrel készítettek, viszont ez is egy gyakori, bevett módszer, nyugodtan kipróbálhatjátok. 🙂

Nem árulok zsákbamacskát, őszintén elmondom, hogy bármennyire és szeretnénk, ha nem így lenne, de egy év után azért már ki fog fakulni a színe sajnos, bárhogy is próbáljuk ezt elkerülni.

Természetesen vannak még pluszban trükkök, amivel növelni lehet a színes hónapok számát, ilyen például az az általunk kikísérletezett technika, amit egy-kettőtöknek már elárultam, hogy lakkal (olcsó fajtával, a keménység miatt) kell lefújni.

Egyébként végső soron, egy év az, amíg a színét tartani tudja.

Addig viszont, minden nap gyönyörködhetünk ebben a csodálatos, otthon-dekorációban, ami szerintem minden létező dizájnhoz, stílushoz tökéletesen passzol.

Hortenzia koszorú (szárítható)

 

AZ ÍGY ELKÉSZÍTETT DEKORÁCIÓT NÁLUNK KÉSZEN IS BESZEREZHETED, IDE KATTINTVA